Axlar

Kommunen har presenterat sina idéer om olika axlar genom staden som ska bevisa att Slottet ligger i stadens centrum.

En sådan axel utgör den blivande Paradgatan från Konserthuset till Slottet via Vaxalagatan – Drottninggatan. Om man tittar närmare på den axeln, dock, ser man att på östra sidan om Ån så finns bara Konserthuset, Stadsteatern och, med lite vilja, nuvarande ’Litteraturens Hus’, d.v.s. Stadsbiblioteket, men inget annat.

På västra sidan finns, förutom flera biografer, Karolina, Domkyrkan, Gustavianum, Biotopia, Bror Hjorths Hus, Slottet med Fredsmuseet och f.n. konstmuseet, Pelle Svanslös hus, ett flertal privata gallerier varav minst ett konstnärsdrivet.  Det blir en kompakt klunga på den västra sidan och vid en ny blick på ’axeln’ så liknar den mer en pendel med Konserthuset som svängpunkten och slottet med omgivningen som en övertung vikt.

I UNT 14 mars 2011 berättar Michel Östlund om sina planer för sin far, Staffans, ateljé i Odinslund, en utmärkt ide, med Litteraturens Hus m.m.  Ett bra sätt att minnas Staffan, tycker jag. Men varför blanda in konstmuseet i begreppet?  Idén, även om den är bra, bidrar dessutom till att öka på tyngden på pendelvikten på västra sidan om Ån.

Konstmuseet behövs på östra sidan om Ån, där det skulle, tillsammans med Konserthuset och Teatergalleriet bilda en betydelsefull motvikt till allt som händer på den västra sidan.

Tomt på slottet då? Nej, slottet passar utmärkt som ett historiskt museum, vilket många, många turister från utlandet efterlyser. Att man nu flyttar upp Fredsmuseet till markplan understryker detta.  SFV må gräva upp borggården så mycket de vill. Det är inte ett privilegium att ha kvar Konstmuseet på slottet, konsten behöver bättre upp än en omstuvning där!

Petal Joan Roberts

Ordf. för. Konstens Hus Nu

2011 03 18

Annonser