Viktiga hus för viktig kultur

Det tog nästan 60 år av debatt, politiskt käbbel och starka opinioner för och emot ett bygge. Men en höstdag för drygt tre år sedan stod det klart, Uppsalas konsert- och kongresshus, Musikens Hus kallat, Ritat av danska arkitektbyrån Henning Larsen är det en juvel i staden med en djärv arkitektur och en fantastisk utsikt över Uppsalas gamla sevärdheter, Slottet och Domkyrkan. Dessutom ett hus med ett brett musikutbud där var och en kan få lyssna till sina favoriter. Eller skaffa sig nya.

Det senare hände mig en kväll i vintras. En konsert med idel latinamerikansk musik, från Heitor Villa-Lobos till Astor Piazzola. Spelade gjorde Uppsala Kammarorkester under ledning av den argentinske dirigenten Alejo Pérez.

Det var där, i min röda abonnemangsfåtölj i Musikens Hus som jag mötte Tania Leóns musik. För mig hade hon dittills varit ett helt obekant namn. Nu hänfördes jag av hennes djärva musikaliska språk, rycktes med av den härliga synkoperingen i ett verk som kändes så samtida, så aktuellt, som en bild av vår egen tid, klädd i musikalisk dräkt.

Hemma vid datorn googlade jag på den kubansk-afrikansk-amerikanska kompositörens namn och hittade ett imponerande konstnärskap med en omfattande cv. Tania León låter jazz och gospel samsas med modernistisk konstmusik till ett alldeles eget uttryck . Dessutom är hon en uppskattad dirigent och orkesterledare; tveklöst en kvinna värd att lära känna

Tania Leóns komposition Batá, framförd den här kvällen i Uppsala, blev för mig en musikalisk upptäckt med mersmak.

Jag tänker tillbaka på den här kvällen just när debatten om ett Konstens Hus blivit hetare än på länge här i Uppsala. För så bedrövligt är det i rikets fjärde stad att här får konsten tjäna som ”hjälpgumma” åt politiker som inte vet vad de ska använda det gamla slottet till. Sedan flera år tillbaka är stadens konstmuseum inhyst i det röda slottet på åsen; läget är katastrofalt, i vinter har det knappast varit möjligt att ta sig dit upp i halkan. Och ett 1500-talsslott är verkligen inte byggt för att visa 2000-talets konst! Här saknas det mesta som krävs för att ett konstmuseum ska fungera och locka publik. Ändå lyckas museichefen och hennes medarbetare presentera ett intressant utställningsprogram, mot alla odds.

För drygt ett år sedan var vi några konstintresserade som tyckte att nu fick det vara nog och bildade föreningen Konstens Hus Nu. Vi vill få politiker och tjänstemän att inse hur genant det är att Uppsala, som nyss ville blir Europas kulturhuvudstad, inte har ett fungerande hus för konsten. Vi kräver att ett sådant byggs, centralt beläget mitt i stan så att alla intresserade kan nå det utan alltför stort besvär. Ett viktigt hus för den viktiga konsten. Den dag det står klart kommer många besökare att få aha-upplevelser liknande den jag hade den där kvällen i vårt magnifika konserthus.

Räkna med att jag återkommer till den intensiva debatten om ett konstmuseum här i Uppsala! Än är inte sista ordet sagt.

Cristina Karlstam

http://cristinasblogg.cora.se

Kulturtidskriften Cora  www.cora.se

Annonser