Replik på Mia Ulin 12 april 2011 ‘Uppsalas nya dragplåster?

‘Slottet är en av Uppsalas mest kända symboler, många besökare och Uppsalabor vill komma in i slottet för att få ta del av miljöerna som både är konsthistoriskt och allmänhistoriskt intressanta och ger en rumslig upplevelse.’  Så skriver Mia Ulin i UNT 12 april och vi håller helt med.

Det är bara det att vi i föreningen Konstens Hus Nu anser att konstmuseet har tjänat ut sin placering i slottet efter 15 års hårt arbete för att kunna utföra utställningar där, med förslitningar i själva byggnaden som resultat.   Skulle man bygga om så som kommunen nu föreslår går det åt flera miljoner extra än att bygga nytt, och resultatet skulle i längden ändå inte vara hållbart.

Det har hänt att jag har mött besökare vid porten till museet som vänder när de inser att det inte är fråga om ett slottets museum utan om annat. Folk, undertecknad inkluderad, vill veta och se mer om slottets och Uppsalas historia i denna byggnad som drar blicken åt sig.  Ett historisk museum skulle passa bäst, då det blir fråga om mera permanenta utställningar som inte sliter lika hårt på byggnaden som konstverksamhet nödvändigtvis gör.

Ulin pekar på en av kommunens ’axlar’ från slottet till Bror Hjorths Hus med allt som finns längs vägen. Det är visserligen fint, men detta ser vi också som ett problem för konstmuseet. Museet behövs på andra sidan ån för balansens skull.  Alltför mycket har koncentrerats på västra sidan ån och väldigt lite på den östra sidan. Där, på den östra sidan där folk rör sig dagligen, vill vi placera museet med ett nybygge som tillåter allt man kan önska sig av verksamheten där.  Ett exempel på placering skulle kunna vara bredvid Tullhuset, men alternativa lediga platser pekas ut av andra.

Varför Allan Andersson  (Insändare i UNT 12 april 2011) föreslår återigen Riksbankshuset som konstmuseum är en gåta, då det för det första är en liten bunker och för det andra skulle innebära ännu en återanvändning, vilket vi i föreningen Konstens Hus Nu avvisade för länge sedan.

Petal Joan Roberts

Ordf. föreningen Konstens Hus Nu

2011 04 14

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s