Uppsala konstmuseum flyttar ner på stan? Seminariet!

I lördags den 6 april presenterades de förslag som lämnats in som ett svar på den av föreningen utlysta ideella idétävlingen om ett nytt konstmuseum med placering nere på stan. Utställningen, som varit på plats sedan skärtorsdagen och under påsken i viss mån kunnat beskådas genom konserthusets skyltfönster ut mot Vaksala Torg, öppnade i praktiken upp för allmänheten först på tisdagen den 2 april eftersom Uppsala Konsert & Kongress varit stängt över helgen. Och i lördags var det alltså dags för juryn att i närvaro av inbjudna gäster, däribland Kulturnämndens ordförande Eva Edwardsson (fp) och Maria Gardfjell (mp), och den konstintresserade allmänheten göra sin med spänning emotsedda genomgång av förslagen och lämna sitt utlåtande.

Juryns talesman och tillika sammankallande och sekreterare, PO Sporrong från Konstens Hus Nu, berättade att juryn hade haft sju sammanträden varvid man hade studerat och gått igenom de olika förslagen. Totalt blev det ju i slutändan tio olika förslag som lämnades in eftersom det visade sig att flera tävlande hade lämnat in två förslag, ett förslag på varje tomt. Juryns åsikt var att de inlämnade bidragen höll en anmärkningsvärt hög klass, inte minst med tanke på att många av förslagsställarna ritat dem på fritiden vid sidan om sitt ordinarie arbete.
PO Sporrong gav vid en spänstig genomgång varje förslag en kortfattad men fyllig presentation. Spännvidden mellan de olika förslagen var stor, alltifrån ett renodlat ekologiskt projekt till mera spektakulära som en konstbro över Fyrisån eller oväntade som ett underjordiskt museum under Vaksala Torg. Just dessa två förslag, inlämnade av Svendborg Architects AS i Köpenhamn, röstades av allmänheten fram till bästa förslag tillsammans med Traian Musatescu’s bidrag Svansång, vilken byggnad kunde påminna en betraktare om en ruvande sjöfågel eller, som en skeptisk besökare ansåg, en uppochnedvänd kraschad Finlandsfärja. I varje fall liknar det ingenting av det som byggts i staden hittills. Att det var en byggnad som definitivt skulle sätta Uppsala på världskartan råder det nog inget tvivel om!
Juryn själv, som såg stora förtjänster i alla de inlämnade bidragen, ville bland dessa särskilt framhålla förslagen Art Exposed, Cre8 Art & Design och Svansång vilka alla fick juryns rekommendation.
Att arkitektur verkligen kan engagera och ge upphov till diskussion visades inte minst av de lappar som publiken hade lämnat in och på vilka de kunde ange sin åsikt. Ett och samma förslag kunde höjas till skyarna av den ene och sågas vid fotknölarna av den andre.
Cristina Karlstam höll därefter i ett mycket givande samtal med inlägg av såväl närvarande politiker som övriga deltagare. Många bra synpunkter och frågor framfördes, bl a om innehållet i ett framtida museum. Eva Edwardsson föreslog att föreningen skulle undersöka möjligheterna att flytta utställningen till Stadshuset, vilket mottogs mycket positivt av alla närvarande.
Sammanfattningsvis måste hela arrangemanget betraktas som en stor framgång. En fantastisk utställningslokal, en kvalificerad jury, hög klass på inlämnade bidrag och stort intresse från media och allmänhet. Vi är många som arbetar med frågan att flytta konstmuseet ner på stan som nu känner att frågan har tagit ett stort steg i rätt riktning.
Föreningen Konstens Hus Nu riktar ett stort tack till alla inblandade som genom sin insats bidragit till att göra evenemanget möjligt! EH/TK

Annonser

En reaktion på ”Uppsala konstmuseum flyttar ner på stan? Seminariet!

  1. Bygg Konstens Hus i Seminarieparken. Då får parken den bästa byggnad den kan förnyas med.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s