Tate Modern: Referat av föredrag 28 september 2016

I slutet på sommaren 2016 gjorde Uplands konstförening en medlemsresa till London för att bland annat besöka den nyinvigda tillbyggnaden till ett av världens mest välbesökta konstmuseer, Tate Modern, invigningen skedde i juni. Föredraget byggde på ett rikt bildmaterial där jag också försökt sätta in byggnaden i sin miljö.

Tate Moderns tillbyggnad under invigningen i juni 216.

Tate Modern är Englands Nationalmuseum för internationell och samtida konst. Museet ingår i en grupp museer med Tate Britain, Tate Liverpool, St Ives och Tate online. År 2000 invigde drottningen Tate Modern. Tidigare hade byggnaden vid Millbank hyst både brittisk och internationell konst.
1994 tillkännagavs att den före detta kraftstationen på Themsens södra sida skulle utvecklas till ett nytt museum. Bankside Power station byggdes 1947-1963 och var i bruk fram till 1981.
Redan 1997 öppnade The Globe Theatre på granntomten. Teatern ligger på historisk mark, här spelades teater på Shakespears tid. Den södra stranden blev snabbt ett populärt strövområde för turister och Londonbor.
Redan på 50-talet byggdes Southbank Centre med konsertlokaler, konsthall, filmhus och teatrar längre väster ut.
Bankside Power station ligger mitt emot St.Pauls cathedral och i och med att man byggde Milleniebron, ritad av Foster and partners, sammanlänkades två viktiga byggnader och turistmagneter. Bron är en gångbro, hela södra kajen av Themsen är enbart för fotgängare och joggare.

img_4034

Utsikten över Thames från tillbyggnadens utsiktsvåning.

Arkitekttävling utlystes och vinnande kontor var det schweiziska Herzog de Meuron som även ritat Birdnest  till OS i Peking 2008, tillsammans med Ai Wei Wei. De har även ritat tillbyggnaden som invigdes i år.
Invigningen skedde i maj 2000 och här myntades begreppet Cool Britannia i Tony Blairs invigningstal. Första året besöktes museet av 5,25 milj besökare och redan 2004 beslutades om en tillbyggnad.
16 år efter att Tate Modern öppnade har framför allt området söder om museet utvecklats med bostäder, kontor och restauranger.
Det dominerande rummet i Tate Modern är den gamla turbinhallen , en gigantisk volym som slukar stora publikmassor. Rulltrappor fraktar besökarna upp i huset där tillfälliga utställningar visas parallellt med visningar av verk ur den stora konstsamlingen. Fri entré till samlingarna , entréavgift för de temporära.
Turbinhallen har under de 16 år som gått hyst stora installationer av ledande konstnärer. Vid invigningen visades en gigantisk spindelhona i brons av Louise Bourgoise.
I och med den nybyggnation som invigdes i somras har museets stora samling fått större ytor . Den nya byggnaden har 11 våningar, våningarna 2, 3 och 4 är utställningsvåningar, på två våningsplan kan man röra sig på broar mellan de två byggnaderna. I tillbyggnaden är de publika utrymmena utanför utställningsrummet väl tilltagna, trapporna är magnifika, breda och svängda. I våning noll, de gamla oljetankarna, finns utrymmen för performance, video och stora installationer.
Museet har tre entréer, en från flodsidan, en rakt in i turbinhallen och en från södra staden. Våning 10 är utsiktsvåning där man kan njuta av en fantastisk utsikt horisonten runt. Oerhört populärt för barnfamiljer!
Tillbyggnaden är 23.000kvadratmeter, byggkostnaden 260 miljoner pund, finansierat dels med skattemedel/ National lottery men också med stora donationer från företag och enskilda personer.
Från våren 2016 har museet en kvinnlig chef, tillika engelska, född i London. Francis Morris har arbetat på Tate i trettio år och har varit oerhört viktig för lanseringen av en rad kvinnliga konstnär, Kusama, Bourgoise, Delaunay. Morris vill lyfta fram den utomeuropeiska konsten, visa performancekonst, interaktiva verk och sociala event.
Den första chefen på Tate Modern var Lars Nittve, sen följde en spanjor och en holländare. Morris vill gå ifrån en kronologisk hängning av verken till förmån för tematiska visningar. Avslutar med ett citat av Francis Morris: Det tog hundra år efter fotokonstens upptäckt innan museet började köpa in fotokonst!
Cia Rimmö

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s