Föredrag med Daniel Werkmäster

Onsdagen den 19 oktober gästades föreningen av Daniel Werkmäster, chef för Uppsala konstmuseum. Rubriken för kvällens föredrag var ”Konstmuseets roll i Uppsala”. Daniel presenterade en översikt av museets nuvarande verksamhet. Museet har fått en välbehövlig ansiktslyftning; gjorts öppnare och ljusare. Entrén har återställts till så gott som sitt ursprungliga utseende. Det senare på grund av att det har öppnats ett café i källarvåningen. Utställningsverksamheten är omfattande och sker ibland i samarbete med andra institutioner. Som till exempel sommarens stora succé ”Hjorth, Eldh, Milles” i samarbete med Bror Hjorths hus. Oftast visas parallellt flera utställningar med såväl internationella som nationella och lokala konstnärer. Delar ur samlingarna visas alltid under olika temata. Under året har konstmuseet HBTQ-certifierats som första museum i landet. Universitetets konststudiesamling kommer nu att lämna Slottet, men osäkert om Konstmuseet kommer att hyra dessa lokaler. I Slottet finns även sedan några år Fredens Hus, som lockar turister – kanske de även besöker Konstmuseet, som har stigande besökssiffror. Det var en mycket positiv och ljus bild som Daniel gav. Men vi i KHN saknade först och främst en framtidsvision av verksamheten. Kommer Konstmuseet vara kvar i Slottet? Visst önskar sig personalen ett mera lättarbetat museum!? Med större ytor för såväl utställningar som arkiv och administration. Ytor på alla sätt anpassade för konstmuseal verksamhet! Dessutom mera lättillgängligt än en sluten Vasaborg på Uppsalaåsen. Skulle locka till fler besök, speciellt spontana sådana.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s