Aktuellt medlemsbrev 170130

Till medlemmar i föreningen Konstens Hus Nu

Härom veckan träffade KHN styrelsen två av Uppsalas makthavare. Först ut var kommunalrådet Erik Pelling (S) ordf. i Plan- och byggnadsnämnden, tillsammans med politiske sekreteraren Johan Nyström, de lyssnade på och diskuterade med oss en timme om ett nytt konstmuseum i Uppsala. När vi gick därifrån hade Erik fått många tunga argument att Slottet är en synnerligen olämplig lokal för ett konstmuseum. Vi gick också igenom alternativa tomter centralt i Uppsala lämpliga för ett nytt konstmuseum.

Senare samma vecka träffade KHN styrelsen Fredrik Ahlstedt (M), andre vice ordförande i kommunstyrelsen. Han informerade oss om Uppsalas utveckling närmaste framtiden. Det är mycket som kommer att hända som påverkar lokaliseringen av ett nytt centralt beläget konstmuseum. Fredrik framförde att några nya pengar kommer inte att satsas på konstmuseets lokaler i Slottet. Han angav också en mycket preliminär tidplan för ett nytt konstmuseum. Beslut efter pågående utredningar tidigast 2019. Därefter möjligtvis en färdig byggnad om 7-8 år.

Sammanfattningsvis är styrelsen mycket nöjd med dessa två möten. Vi fick positiva vibbar om att konstmuseets lokaler i Slottet inte kommer att vara placerade där i all framtid. Det finns många alternativa lokaliseringar av ett nytt konstmuseum centralt i Uppsala, det går inte idag att peka ut en specifik plats eftersom det sker stora förändringar planmässigt som är svåra att överblicka i framtiden. Den preliminära tidplanen får vi kanske ta med en nypa salt, vi har ett valår framför oss och mycket kan hända. Nu gäller det att fortsätta med vårt viktiga påverkansarbete.

I vår har vi inte planerat ett program förutom årsmötet som infaller 3 april kl 18 00 i Studiefrämjandets lokaler, Portalgatan 2. Förutom årsmötesförhandlingar blir det ett föredrag, med Karolina Modig författare, redaktör och journalist hon har skrivit den utmärkta boken ”Värdet av konst” tillsammans med sin man Erik Modig. Boken har fått stor uppskattning av ledande personer i konstvärlden. Den vänder sig till alla konstintresserade. ”Äntligen finns boken som reder upp i den ofta så förvirrande debatten om konstens värde.” skriver Maria Lantz rektor på Konstfack. Ernst Billgren uttalar sin uppskattning över boken, med flera. Karolina kommer att ha med sig ett antal exemplar av boken till vårt årsmöte för den som vill ha ett ex med sig hem, vilket vi verkligen uppskattar.

OBS! Det tidigare planerade mötet ang Ångkvarnen den 14 feb. är inställt eftersom det inte finns något att visa utöver det som tidigare visats och därför ser vi inte den frågan som aktuell.

Den formella kallelsen till årsmötet kommer senare separat.

Boka redan nu in 3 april kl 18 00 i din kalender.

Med vänlig hälsning

Siv Godberg, ordförande

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s