KHNs ordförande Staffan Lövgrens samtal med Pia Sörås Staflin, Uppsala kommun, måndagen den 9 oktober.

Pia Sörås Staflin ingår i kommunens styrgrupp för förstudien om konstmuseet, vars roll är att vara en resurs för utredaren Jane Nilsson. Styrgruppen kommer också i slutet att presentera resultatet av utredarens arbete med studien för Kulturnämnden.
Samtalet kretsade i huvudsak kring förstudiens logistik och organisation.
PS berättade inledningsvis om de inspirerandestudiebesök gruppen gjort i samband
med utredningen. En resa gick till London där bl a Tate Modern och det nya Designmuseet i Kensington. Bägge byggnaderna är ju om och tillbyggnader av gamla industribyggnader eller institutioner. Man kunde där konstatera både för och nackdelar med dessa byggnader och verksamhet.
Hon berättade vidare om besök i Aarhus och det nya konstmuseet där med stor entusiasm. Aarhus är jämförbart med Uppsala kommun i antal invånare men satsar stort på konstverksamheten. Målet är att med det nya museet bli rankad som ett av världens tio främsta konstmuseer. Med god ekonomi, olika fonder i ryggen och mecenater som
Carlsbergs kulturfond mm så målet är inte helt orealistiskt. Besöksantalet ligger redan nu kring 700 000 besökare per år, minst tio gånger det Uppsala konstmuseum har. Museet är ritat av den internationellt välkända arkitektbyrån Schmidt Hammer Lassen, här i Sverige kända för bl a Malmö Live och Halmstads nya bibliotek.
Förstudien beräknas vara klar i slutet av december men innan dess har KHN utlovas att få en inbjudan till en paneldebatt den 19 november på konstmuseet. Detta är ett litet utkast om vad som diskuterades.
Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s