Besök av Bertil Norbelie

Norbelie

Bertil Norbelie,  ordförande för Musikens Hus vänner på besök hos KHNs styrelse.

 

Den 6 mars besökte Bertil Norbelie styrelsen för ett inspirerande samtal om föreningens framgångsrike lobbying för ett nytt Musikens hus i Uppsala. Styrelsen hoppades på att få del av deras strategi för ett nybyggt konserthus, och se om något var applicerbart på KHNs ansträngningar för byggandet av ett nytt konstmuseum.

Bertil berättade att starten gick 1988 och var tänkt att pågå till 1992. Grunden lades med insamling som gav 225000 till en fond. Frågan stannade dock i stadsfullmäktige som sa nej och la ned frågan.

1994 hade man 1004 medlemmar och organiserade olika evenemang, t.ex, musikens dag, där lokala körer och kommunala musikskolans elever engagerades med uppträdande på gator och torg runt Stora Torge.t

Arbetet fortsatte med att identifiera nyckelpersoner i politiken, affärslivet och kulturen och sedan bearbeta dessa, något som också KHNs styrelse nu gjort sedan ett par års tid tillbaka. En tidning gavs också ut även om det sedermera inte så många nummer producerades innan den lades ner!

Med slogan som ”Uppsala är inte en förort till Stockholm och Uppsala är en internationell stad” sökte föreningen bearbeta stadens styrande till att satsa på ett nytt konserthus. Även andra intressenter som Uppsala Universitet och Uppsala Handelskammare uppvaktades.

1999 inrättades stipendiefonder som delade ut tre pris årligen på 2500 0ch 5000 kr. 2001 fick föreningen ett bidrag på 9 miljoner som efter en bra tillväxt kunde användas bland annat till ett 20miljoners bidrag till UKK där Natashi Dambergs verk musikanterna ingick.

Budskapet till KHN blev till synes och sist se till att öka medlemstalet, börja samla in bidrag, påverka nyckelpersoner och se till att synas och höras både i media och på gator och torg.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s